Trykk på linkene under for å laste ned korrekt leggeanvisning til sementfliser, marmor og zellige fra Ulfven.

NB* nye oppdaterte versjoner oktober 2018

Les disse nøye før du, eller din håndverker, starter leggingen av flisene!

Sementfliser  –  Marmor  – Terracotta / Zellige

**********

Produktbeskrivelse og veiledning til behandling og vedlikehold av dine nye håndlagde sementfliser fra Ulfven.

Våre sementfliser er laget etter en gammel håndverkstradisjon som hadde sin opprinnelse i Frankrike på slutten av 1800 tallet. Produksjonsteknikken som brukes i dag er den samme som ble brukt den gangen. Formene er  håndsmidd i messing, kobber og tinn. Det øverste laget av flisen er støpt i former hvor hver enkelt fargekomponent er nøye veid og blandet for å skape det unike mønsteret og spillet i flisene. Dette laget er 3-5 millimeter tykt. Under fargelaget støpes det en såle av sement som presses sammen med hydraulikk for å skape styrken i flisene. Flisene ligger deretter 10 dager til tørking før hver enkelt flis inspiseres og kvalitetsjekkes.  Det tar ca 5 minutter å lage en enkelt flis. Fordi flisene er håndlagde vil det forekomme forskjeller i farge og form. Det er dette som gir flisene sitt unike og vakre særpreg.  På grunn av disse forskjellene anbefaler vi at du blander fliser fra ulike esker. Legg flisene utover gulvet og sjekk hver enkelt flis før de limes fast for å se hvilke som går best sammen og evt plukke ut fliser.   

 

Overflatebehandling/Impregnering

Våre håndlagde sementfliser er nå grunn-impregnerte fra fabrikken. Det betyr at de kan legges og fuges/brukes uten å påføre mer impregnering.  Det står alltid på toppen av våre flisesker om flisene er impregnert eller ikke.  (Noen eldre modeller er ikke grunn-impregnerte)  Grunn-imprgnerte fliser i lyse farger og lyse fuger som skal ligge i et område med mye sko-trafikk/skitt kan det være lurt å impregnere ekstra for å beskytte best mulig mot skitt og flekker. Vi anbefaler da å påføre 2  strøk med Fila Matt voks eller silkematt Stain Voks fra Fila. Les mer om dette på Flasken og i leggeanvsiningene over her i PDF.

 

 

Rengjøring og vedlikehold av håndlagde sementfliser fra Ulfven

Det er viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler til rengjøring av flisene, da de etter en stund kan slite ned hinnen av impregnering. Vi anbefaler Fila Cleaner eller tilsvarende vaskemiddel.

Håndlagde sementfliser har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes helt fri for flekker og skitt. Slike fliser vil få, og skal ha, en naturlig bruksslitasje og en patina. Det er dette som gjør dem ekte, vakre og levende, sammenlignet med mange maskinlagde kopier. Skulle man likevel få stygge flekker og skitt i flisene som du ønsker å fjerne, men som ikke går bort med vanlig vaskemiddel, kan man bruke fint vannslipepapir/pussesvamp (180 – 300 grovhet) i kombinasjon med Fila PS87 og vann for å slipe bort flekken. Deretter legger man på ny impregnering på toppen igjen. Vi anbefaler sterkt at man forsøker å tørke bort produkter som; rødvin, kaffe, sitron, blåbær, olivenolje og lignende så snart som mulig da disse kan sette flekker ved å bli bli liggende på flisene over lengre tid. Dette gjelder for alle typer sementfliser uansett type og mengde impregnering.

NB; Håndlagde sementfliser brukt inne i en dusjsone vil kunne få kalkutslag og skjolder av såpe, voks, ol. Det er ikke noe byggteknisk i veien for å bruke dem i en dusj og evt kalkutslag ol vil ofte la seg rense og slipe bort etter noen års bruk for så å impregnere på nytt. 

 

 

 

Vi håper du vil ha stor glede av disse unike flisene i mange år fremover.

Ta kontakt hvis du har ytterligere spørsmål!

Ulfven AS  

Tor Sørnes vei nr 21 – 1523 Moss 

+47 91394716

www.ulfven.no

Grunnarbeidet og flisleggingen er viktig for å få et godt resultat. Eksempelvis må man fukte flisene korrekt under leggingen og impregnere uimpregnerte fliser før fuging for å unngå misfarging. Ulfven er ikke ansvarlig for eventuelle håndverksfeil som blir gjort under og etter legging, overflatebehandling og fuging.