Må sementflisene impregneres? 
Mange av våre håndlagde sementfliser er nå ferdig impregnerte fra fabrikken. Det betyr at de kan legges og fuges/brukes uten å påføre mer impregnering.  Det står alltid på toppen av våre flisesker om flisene er impregnert eller ikke. Ferdig impregnerte med lyse farger og lyse fuger som skal ligge i et område med mye sko-trafikk/skitt kan det være lurt å impregnere ekstra for å beskytte best mulig mot skitt og flekker. Vi anbefaler da å påføre 1-3 strøk med Fila FOB.

For de av våre flismodeller som ikke er impregnerte på forhånd er det VELDIG VIKTIG at man påfører korrekt type og mengde impregnering før flisene fuges. Dette er for å unngå at flisene blir  flekkete og stygge. Se vår leggeanvisning for mer informasjon.

Vi anbefaler å bruke to typer impregnering på våre Uimpregnerte sementfliser; Qloss lack og Fila.  Hos våre forhandlere får du anbefalt hvilken impregnering som passer best til den typen fliser du har kjøpt. For et best mulig resualtat er det veldig viktig å velge den impregneringen vi anbefaler til dine fliser fra Ulfven.

*

Kan disse brukes i dusj?

Sementfliser egner seg til baderom og blir mye brukt til det. De kan også brukes inne i dusj-sonen. Det er ikke noe byggteknisk i veien for det. Rent estetisk vil sement/betong-fliser få en noe mer synlig bruksslitasje og patina inne i selve dusjsonen enn det en keramisk flis vil. Grunnen er at filsene har en matt og sugende overflate. De vil derav få noe mer kalkutslag og skjolder av såpe, vann,  ol,  selv om de da altså er impregnerte på forhånd.  Noen synes det er helt ok og evt  bare er fint, mens andre ikke ønsker å bruke den inne i dusjen.  Det skal også nevnes at flisene etter lengre tids bruk (noen år) kan slipes og renses med fint vann-slipe-papir og impregneres på nytt. På denne måten vil man få bort mye av det som har blitt dannet av kalkutslag ol inne i dusjsonen.

*
Hvordan vedlikeholdes sementfliser? 
Det er viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler til rengjøring av flisene, da de etter en stund kan slite ned hinnen av impregnering. Vi anbefaler Fila Cleaner eller tilsvarende vaskemiddel.

Håndlagde sementfliser har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes helt fri for flekker og skitt. Slike fliser vil få, og skal ha, en naturlig bruksslitasje og en patina. Det er dette som gjør dem ekte, vakre og levende, sammenlignet med mange maskinlagde kopier. Skulle man likevel få stygge flekker og skitt i flisene som du ønsker å fjerne, men som ikke går bort med vanlig vaskemiddel, kan man bruke fint vannslipepapir/pussesvamp (180 – 300 grovhet) i kombinasjon med Fila PS87 og vann for å slipe bort flekken. Deretter legger man på ny impregnering på toppen igjen.

Vi anbefaler sterkt at man forsøker å tørke bort produkter som; rødvin, kaffe, sitron, blåbær, olivenolje og lignende så snart som mulig da disse kan sette flekker ved å bli bli liggende på flisene over lengre tid. Dette gjelder for alle typer sementfliser uansett type og mengde impregnering.

 *
Hva brukes for å kappe flisene? 
Vi anbefaler vinkelsliper eller vannsag med diamantblad (altså sagblad egnet for steinprodukter). Vanlig fliskutter vil ikke fungere på disse 1,6 cm tykke sementflisene.
 *
Gjør det vondt å få en av disse i hodet? 
Ja, flisene veier over 1 kg per stk så vi anbefaler ikke å slippe disse flisene i hodet på folk fra store høyder. Ikke fra små høyder heller, for den saks skyld. Pass også på at du ikke får flis i fingern :-)
 *